keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Amsterdamin kauniit maisemat

Hollanti oli tosiaan mielenkiintoinen maa. Ihmiset ovat niin erilaisia verrattuna siihen mitä ne suomessa ovat: Ihmiset vaikuttivat kohteliaimmilta ja selkeästi ovat tottuneet siihen, ettei tilaa ole niin paljon. Otetaan esimerkkinä baarikulttuuri: Hollannissa baari joka on täynnä, on kirjaimellisesti sitä. Kyynärpää-taktiikallakaan et pääse eteenpäin. Se mikä on suomessa täyttä, on siellä hyvin pitkälti puolillaan.

Olin tosiaan viikonloppureissulla Amsterdamissa, ensimmäistä kertaa elämässäni. Ja voin vannoa, ettei se jäänyt viimeiseksi kerraksi.
Vaikka puheesta ei saanut selvää, niin opin siellä silti uusia sanoja.
Mm nämä perussanat joita tulee tarvitsemaan:
kaas = juusto
melk = maito
plein = aukio (tuntui että joka ikinen paikka oli jokin aukio)
straat = katu

Sitten tietysti nämä peruskohteliaisuudet ja muut härpäkkeet:
Goedendag = hyvää päivää
Een bier, alstublief = yksi olut, kiitos
Ik hou van je = rakastan sinua
Sitten se, että hintataso on eri luokkaa kuin täällä kotosuomessa. Tämä ei tietenkään päde ihan kaikkeen, mutta näin yleisesti ottaen ruoka ja juomat ovat edullisempia. Tupakat olivat samaa hintatasoa kuin täälläkin, mutta sikarit olivat ihan polkuhinnoilla.

Torilla käydessäänkin sen huomasi, jos vain jaksoi kierrellä sen koko paikan läpi - saattoi huomata, että alkupäässä on selkeästi turisti-alue: hinnat selkeästi kalliimpia, ja ns. paremmin esille laitettuja.
Vaikka samaa tavaraa saattoi saada puolet halvemmalla jostain toisesta kojusta.

Esimerkkinä: Ostin makeanvedenhelmiä, ja ties mitä muuta (esim. ametistia) 15 pussia 10€. Jos olisin lähtenyt ostamaan kyseiset helmet vieressä olleesta helmikaupasta, olisin maksanut ainakin nelinkertaisen hinnan.
Voin sanoa, että tein erittäin hyvän ostoksen - suomessa et olisi saanut edes neljää pussia tuolla hinnalla. Ottaen huomioon että kyseessä on tosiaan makeanvedenhelmet ja luonnon korukivet.

 Jotta olisin ollut juurikin se turistin perikuva, pitihän niitä maisemiakin kuvata..







 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti